Biskut Intan Terpilih
Resepi Diberi Kak Rohani
1 cawan tepung gandum
2 per 3 cawan tepung jagung
2 sudu tepung kastad
1 cawan majerin planta
1 cawan gula yang telah dikisar/gula halus
1 per 2 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur kuning sahaja
1 paket beberas berwarna
Cara membuatnya:
1.Majerin, gula, telur bersama esen vanila dipukul sehingga sebati menggunakan alat pemutar.
2.Pindahkan ke dalam bekas untuk digaul dengan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastad.
3.Setelah cukup sempurna dalam bentuk doh, gunakan penggelek untuk menggelek doh menjadi leper.
4. Tekap menggunakan acuan berbetuk love, sapukan sedikit telur yang telah dipukul sebelum menabur beberas berwarna-warni seperti di gambar di atas.
Biskut Kelapa
Resepi sama sepeti biskut Intan Terpilih cuma ada ditambahkan kelapa parut,
digantikan beberas berwarni-warni dengan ceri merah.
Biskut Cokelat Rice
Resepi sama juga seperti biskut kelapa di atas kecuali tidak ditambah kelapa parut tetapi dicampurkan 2 sudu serbuk koko dan ditabur cokelat rice. Biskut di atas ada yang diletak beberas berwarna-warni memandangkan cokelat rice sudah habis. Untuk peringatan, sepatutnya biskut ini menggunakan gula merah untuk menampakkan warna asal cokelat, tetapi disebabkan tiada gula merah, digunakan juga gula pasir, sebab itulah biskut itu nampak sedikit kelabu. Walaubagaimanapun rasanya tiada beza, dan memang sedap.
SELAMAT MENCUBA! MAAF ZAHIR BATIN!
No comments:
Post a Comment